Gençlik güzellik sadece cildimize yaptığımız müdahalelerle
değil yediğimiz ve içtiklerimizlede birebir ilişkilidir. Bundan dolayı bu
makalemizde size bir geçlik iksiri vereceğim. Bunun yanı sıra maydonozun
mucizevi etkilerinden bahsedeceğim.
Bu tarif İbrahim Saraçoğlu'nun bir tarifi
Malzemeler
15-16 tane Maydanoz
1 tane limon
Su
Yapılışı
15-16 tane maydanoza 2 yemek kaşığı taze limon suyu ve yarım
bardak da su ilave edildikten sonra karıştırıcıdan(blender) geçirilir.Sabah aç
karnına kahvaltıdan 15-20 dakika önce içilir.Bu karışımın özelliği
gençleştirici bir etkisinin olmasıdır. Vücuttan toksin attırır ve karaciğer
yağlanmasına karşı da mükemmel bir çözümdür. 15 gün boyunca her sabah içmek
gerekir.2. günden itibaren sabahları kalktığınızda daha dinç ve daha zinde
kalkacaksınız. Yorgunluğu daha az hissedeceksiniz.
Maydonozun Sağlığımıza Faydaları
Tohumlarının; idrar ve safra söktürücü, bayanlarda adet
kanamalarını kolaylaştırıcı nitelikleri vardır. Maydanoz tohumu, aybaşı
sancılarını keser, adetleri düzenler, ağrıları giderir, akıntıları keser.
Vücuda güç verir. Barsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Gazın dışarı
atılmasını sağlar.
Dr. Schneider’e göre, her gün yenen 7gr. maydanoz insanın C
vitamini gereksinimini karşılar.
Grip ve nezleyi geçirir, balgam söktürür, terletir, ateş
düşürür. Kan şekerini normal seviyede tutar, kansere karşı koruyucudur,
vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar, romatizma hastalığına ve sarılığa iyi
gelir.
Kanı temizler, sinir sistemini, rahim ve barsak kaslarını
uyarır. Kansızlığa, mesane iltihaplanmasına, kum, böbrek taşı ile tansiyona,
şişmanlığa, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına, damar sertliğine ve sinir
hastalıklarına karşı faydalıdır, erkeklerde afrodizyak etkisi vardır.
Kansızlara ve gelişmekte güçlük çeken çocuklara her gün bir
tutam maydanoz yedirilmeli.
Yüksek tansiyon hastalıklarında destekleyici olarak
kullanılabilir.
Yatmadan önce ağızda çiğnenen bir tutam maydanoz rahat
uyumayı sağlar. Bulantılarda ve nefes darlığında bir tutam maydanozu iyice
çiğneyerek yutmak kişiyi rahatlatır.
Anne sütünü azaltır. Emzikli kadınların süt kanalı
tıkanmalarında maydanoz lapası uygulanır. Kulak ve diş ağrısına iyi gelir.
Arı ve haşarat sokmalarında sokulan yere sürülürse ağrıyı
giderir. Yara, kesik ve morartıları iyileştirir.
Sivilceli, lekeli, pürüzlü ve kırışık ciltlerde parlaklılık
ve pürüzsüzlük verir. Saçları besler, parlatır, dökülmeyi yavaşlatır.
Sapları çay gibi demlendirilip içilirse ses kısıklığını
giderir.
Maydanozun kökleri atılmamalı iyice temizlendikten sonra
çorba, salata ve tarifinde yer alan yemeklere katılabilir.
Maydanoz harika bir nefes kokusu gidericidir ve en zor
kokuları bile gidermede etkilidir. Bol sarımsak ve soğan tüketiyorsanız, her
zaman yanınızda birkaç dal maydanoz bulundurun.
Maydanozdaki biyolojik aktif maddeler hastalıkları nasıl
önler?
Poliasetilen: Prostaglandinlerin kansere yol açabilen
sentezini önler.
Coumarin: Kan pıhtısı oluşumunu önlemeye yardımcı olur ve
anti-kanser özellikleri olduğuna inanılıyor.
Flavonoid: Bazıları antioksidan olarak işler, bazılarıysa
tümör oluşumunu tetikleyebilen hormonları etkisiz hale getirir.
Monoterpen: Bu antioksidanlar kanserle savaşmaya yardımcı
olur ve kolesterolü düşürür.
Provitamin A (beta karoten ): Görme gücüne, kılcal damar
sistemine, adrenal bezine ve troid bezine iyi gelir.
Maydanoz suyundaki yüksek klorofil miktarı kanı arttırarak
oksijeni metabolize eder ve böbreklerin, karaciğerin, idrar yollarının
temizlenmesine yardım eder. Sindirim enzimlerini uyararak sindirim
rahatsızlıklarını dindirir. İnce barsaktaki peristaltik hareketleri arttırır.
10 dal maydanoz, günlük beta-karoten ihtiyacının yüzde
10’unu ve C vitamini ihtiyacının yüzde 15’ini karşılar.
Maydanoz, karaciğerde bulunan glutathione-S-transferaz (GST)
enziminin aktivitesini yükseltir. GST enzimi, gerek besinler yoluyla gerekse de
solum yoluyla aldığımız zararlı kimyasal maddeleri zararsız hale dönüştürür.
Maydanozun, gençleştirme, cilt tazeliğinin, güzelliğinin
geri kazanılmasında ve korunmasında rolü büyüktür. Maydanoz bu gücünü, içerdiği
etkin maddelerin özellikle karaciğer metabolizması üzerindeki olumlu etkisinden
ve tüm vücuttan yabancı kimyasal maddeleri (xenobiotica) atabilme özelliğinden
alır. Sağlıksız çalışan karaciğer metabolizması, cildin yavaş yavaş tazeliğini,
güzelliğini ve canlılığını yitirmesine ve kişinin yorgun görünmesine, diğer
organlarının olumsuz etkilenmesine neden olur. Maydanoz vücudu yabancı
kimyasallardan arındırır. Böylece karaciğerin sağlıklı çalışmasında etkin rol
oynayarak kişinin daha genç, daha sağlıklı, dinç ve zinde olmasında etkili
olur.
Bedeni yorgunluk ve ruhi bunalımları giderir. Kanı durultur,
tansiyonu düşürür, kalbin yorulmasını önler, kan yapımını artırarak kansızlığı
giderir. Karaciğer şişliğini giderir Safra akışını kolaylaştırır. Bol idrar
söktürür. Vücutta birikmiş Tuz ve Üreyi dışarı atar, böylece romatizma, böbrek
taşı ve vücutta su toplanmasına karşı çok faydalıdır.
Yan etkileri ve maydanoz kullanırken dikkat edilecek noktalar!
Saf apiol fazla dozda alınırsa mesane, barsak ve uterus da
kasılmayı arttırır. Uzun süreli aşırı dozlarda mide barsak kanalında kanamalar
ve karaciğer harabiyeti meydana gelebilir. Ölçüyü kaçırmadan kullanılmalı. Her
öğün azar azar yemeli, böbrek iltihabı olanlar maydanozu çok az ya da hiç
kullanmamalıdır. Aşırı miktarda yenirse kan dolaşımını ağılaştırabilir.
Maydanoz suyu 60 gr’dan fazla ve tek başına içilmemeli.
Havuç-elma suyuyla içilebilir.
Bayatlamış, sararmış maydanozlar kullanılmamalıdır. Bir
seferde çok fazla yeşil maydanoz yememelidir, dilde geçici tutukluk yapabilir.
Hamileler maydanozu kesinlikle kullanmamalıdır. Düşük
gebeliğe sebep olabilir!
Taze maydanoz yaprağı tavşanlar tarafından sevilerek
yenmesine karşılık tavuklar, papağan ve diğer kuşlar için tehlikeli bir
bitkidir.
Maydanozla sağlıklı reçeteler
Prof. Saraçoğlu'ndan Zayıflamak İçin Maydanoz-Limon-Sarımsak
kürü: Kökleri hariç, sapaları ile birlikte 15-16 dal maydanoz + 2 yemek kaşığı
limon suyu+ ½ bardak su+ 1 diş ince kıyılmış sarımsak hepsi bir araya
karıştırılıp blenderdan geçirilir.
Sabahları kahvaltıdan 15 dakika önce içilir.
3 gün sarımsaklı, 3 gün sarımsaksız, 3 gün sarımsaklı olmak
üzere toplam 9 günlük kür uygulanır.
3 gün ara verilip tekrar 9 gün kür uygulanır. Durumuna göre
3 gün aradan sonra tekrar 9 gün uygulanır.
Bu kür 4 ayda bir duruma göre tekrarlanabilir.
Zayıflatıcı özelliği olan bu kür; çok sağlıklı, doğal
antibiyotik, vücudu mikroplardan arındırıyor. Aynı zamanda anksiyete’ye karşı
da faydalı… Korku alıcı etkisi var! Korku hastalığı olarak bilinen anksiyete
önlenmezse, ardından gelen heyecan panik atak’a yol açıyor.
Bağırsak gazları ve regl sancıları için reçete: 3 gr.
maydanoz tohumu, kahve değirmeninden geçirilir. 150 ml. kaynar su ile 15 dakika
demlenir ve aç karnına günde 2 çay bardağı içilir. Şikayet zamanlarında
kullanılabilir.
Göğüslerde sütü kesmek veya sütten şişmiş göğüslerdeki
şişliği indirmek için reçete: 1 tutam maydanoz havanda ezilir ve gazlı bez
üzerinde göğüslere kompres yapılır, günde 2-3 defa lapa yenilenmelidir.
İdrar yollarını temizleyip dezenfekte eden reçete: 10-15 dal
maydanozun havanda ezilmesi veya blenderdan geçirilmesi ile elde edilecek
sudan, sabahları 1 tatlı kaşığı içilirse, idrar yollarını dezenfekte eder, kanı
temizler.
Gözleri kuvvetlendiren reçete: Bir miktar maydanoz kıyılıp
sıkılır ve çıkan 2 damla su göze damlatılırsa gözleri kuvvetlendirir
Böbrek rahatsızlıklarında reçete: 4 bardak suya 1 demet
maydanoz yıkanır konur, 5 dakika kaynatılır, süzülür, günde 3 kere, 1′er çay
bardağı içilir.
Böcek sokmaları ve yaralar için antiseptik losyon: 1000ml.
su ateşe konur, kaynamaya başlayınca 100gr. maydanoz tohumu ilave edilir ve
kısık ateşte 5 dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra antiseptik olarak yaralar
pansuman edilir, böcek sokmalarına karşı iyi gelir, loğusa hanımların meme
iltihabına karşı çok iyi gelir ve günde birkaç kez bu su ile pansuman yapılır.
Not: Antiseptik su buzdolabında muhafaza edilmelidir.
Güzellik reçetesi: 2
bardak kaynatılmış suda, 1 demet yıkanmış maydanoz sapları ile beraber üstü
kapalı olarak kısık ateşte 5 dakika kaynatılır, ateşten alınıp 20 dakika
demlenmeye bırakılır süzülür. Böylece etkili cilt losyonu ve lapası elde
edilir.Temiz cilde lapası sürülüp 20 dakika bekletilir,sonra süzülen maydanoz
suyu ile cildi yıkanır. Losyon her gün günde birkaç kez uygulanır.
Yıkanmış temiz saçlara ve saç diplerine maydanoz suyu ile
masaj yapılır, havluya sarılarak 20 dakika bekletilir, daha sonra durulanır ve
kendi halinde kurumaya bırakılır.
Not: Sert fön fırçaları ve saç kurutma makineleri saçı,
cildi yıpratıyor ve saçın doğal yapısını bozuyor! Mümkünse kemik veya ahşap
tarak kullanılmalı, saçlar doğal zeytinyağlı sabunla yıkanmalı ve kendi halinde
kurutulmalıdır.
Şeker hastalığında reçete: 1 demet maydanoz ezilir ve
porselen bir demliğe konur, üzerine 2 bardak kaynar su konur, üstü kapatılır,
30 dakika demlemeye bırakılır, sonra süzülür, üzerine ½ su bardağı taze sıkılmış limon suyu ilave
edilir. Her gün sabahları aç karnına 1 bardak içilir.
Soğuk algınlığı için harika bir çay: 10 dal maydanozu
porselen bir demliğe koyun, üzerine kaynar suyu dökün ve 10 dakika demleye
bırakın. Biraz bal veya limonla tatlandırabilirsiniz.
Not: Reçeteleri
günlük taze olarak hazırlanması, ciddi rahatsızlıkları olanların hekime
danışarak uygulamaları tavsiye edilir!
Maydanoz nasıl seçilir?
İri yapraklı maydanozlarda hormon var! Bunlara maydanozun
şaşırtılmış türü de diyebiliriz. Bu tür maydanozların faydadan çok zararı
oluyor.
Küçük ve bol yapraklı, diri ve taze, mümkünse suya girmemiş,
köklü satılan doğal maydanozlar tercih edilmeli…
İstanbul'da doğal maydanozu nereden bulurum?
Cumartesi günleri Şişli Organik pazarı, Pazar günleri
Kasımpaşa İnebolu pazarı, Salı günleri Bakırköy pazarındaki Çatalcalı
pazarcılardan, Çarşamba günleri Bahçelievler'de Kefken'li pazarcılardan,
çeşitli semtlerdeki organik veya yöresel ürün marketlerinden doğal maydanoz bulmak
mümkün...
Kaynaklar:
Geleneksel Tıp Derneği -Bitkilerin ve Beslenmenin Kimyası
Semineri/ Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu
Bitkilerle Tedavi/ Prof. Dr. Turan Baytop
İ.Ü. Eczacılık Fakültesi Fitoterapi Yardımcı Ders Kitabı/
Prof. Dr. Bayhan Çubukçu, Prof. Dr. Ali H. Meriçli, Prof. Dr. Afife Mat, Prof.
Dr. Günay Sarıyar,
Prof. Dr. Nurhayat Sütlüpınar, Prof. Dr. Filiz Meriçli
İlaç Yiyecekler/ Dr. Earl Mindell
Bitkisel Protein İle Dengeli Beslenme/ Müheyya İzer
Doğal Tedavi Yöntemi /
D.Ulvi Türkmenoğlu
0 yorum:
Yorum Gönder